Makaron z kurkami

Makaron z kurkamiNie jestem grzybiarzem. Może gdyby grzyby wyskakiwały zza drzewa, kłaniały się w pas i zamiatając kapeluszem  ziemię krzyczały „Zbierz mnie!” wtedy coś bym znalazła. Niestety, nie są na tyle miłe. Do tego nie znam się na grzybach, dlatego nieco boję się kupować od przydrożnych sprzedawców – zwyczajnie obawiam się zatrucia. Ale kurka to co innego. Kurkę nawet ja potrafię znaleźć. Co prawda ostatnio w lesie byłam  ponad rok temu, ale zaliczyłam bardzo udane „grzybobranie” w supermarkecie. Sezon na kurki trwa, a więc do dzieła! Dziś przepis na makaron z kurkami.

Na początek kilka słów o składnikach i ewentualnych zamiennikach.

  1. W przepisie wykorzystuję suszony koperek lub suszoną pietruszkę (zamiennie). Oczywiście, jeśli ktoś chce może użyć świeżych ziół. Z pewnością są bardziej aromatyczne, ale pamiętajcie, że to kuchnia leniucha. Koperek lub pietruszkę trzeba posiekać bardzo drobno, a mnie się nie chce.
  2. Najlepiej sprawdza się zwykła cebula. Kurki są dość łagodne i żeby danie nie było mdłe trzeba mu nadać nieco ostrości – białe i czerwone cebule są moim zdaniem zbyt łagodne. Potrawa zamiast ostra robi się słodka.
  3. Używam śmietany 18% bo to najchudsza, która się nadaje (12% jednak jest za cienka). Jeśli ktoś ma ochotę (i zdrową wątrobę) może użyć śmietany o większej zawartości tłuszczu. Sposób przyrządzania będzie taki sam.
  4. Przepis można wykorzystać także po sezonie. W handlu dostępne są mrożone kurki, ale uważajcie! Źle przygotowana do mrożenia kurka (kurka powinna być przed zamrożeniem zblanszowana!) jest potwornie gorzka. Kiedyś kupiłam takie trefne kurki i zmarnowałam cały obiad. Od tego czasu mam uraz.

Makaron z kurkami – przepis

Składniki:

  • kurki ok. 400 g
  • cebula 2 szt.
  • śmietana 18% 180 g (czyli 1 opakowanie)
  • suszona pietruszka lub koperek (co kto lubi)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • makaron (ja lubię świderki, ale nie ma przymusu)
  • Opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku

Wykonanie:

  1. Kurki starannie umyć, bo inaczej piasek będzie chrzęścił w zębach. Przełożyć na durszlak albo sitko żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę (to najbardziej pracochłonny etap) *
  3. Rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę (czyli po ludzku, smażyć 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta ale nie przypieczona)
  4. Dodać kurki oraz pietruszkę lub koperek i dusić koło 5 minut. Opcjonalnie można dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Dodać pieprz i sól. Zalać śmietaną, dobrze wymieszać i dusić jeszcze 2-3 minuty.

UWAGA: nie ma sensu wydłużać czasu duszenia. Kurki od tego nie tylko nie zmiękną, ale wręcz przeciwnie zaczną twardnieć. Kurka to taki dziwny grzyb.

*) Między krokiem 2 a 3 można zacząć gotować makaron.

SMACZNEGO!

Makaron z kurkami
Podobnie jak większość moich dań, to także znacznie lepiej smakuje niż wygląda.

 


Ze wzgledu na zalew spamu komentarze beda pojawialy sie dopiero po zaakceptowaniu przez Admina. Dziekuje za wyrozumialosc!

1 Comment

  1. Uwaga! Przepis łatwo można „spieprzyć”. To znaczy trzeba uważać by nie pzesadzić z ilością pieprzu, rzecz dalej jest smaczna tyle, że z zawiązanymi oczyma trudno ocenić, czy to kurka (grzyb), czy kogucik (nie grzyb). To mówiłem ja, wasz Jedzeniowy Malkontent.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.




Uzupełnij brakującą liczbę! Używaj wyłącznie cyfr. *