Meksykańskie wrapy

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, czy ktokolwiek w Meksyku tak przyrządza wrapy, ale co tam! Ważne, że danie wygląda egzotycznie, jest smaczne i szybko się je robi. Można podawać zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło.

Nadzienie można przygotować wcześniej. Nic mu się nie stanie, jeśli trochę postoi. Wręcz przeciwnie, składniki „przegryzą” się i danie tylko zyska.

Danie jest bezmięsne, ale bardzo sycące – w sam raz na upały, kiedy nawet najwięksi mięsożercy skłonni są przejść na wegeraianizm.

Jak zwykle, w przepisie sporo jest półproduktów.  Osoby ambitne mogą, oczywiście, zrezygnować z pomidorów w puszce, a także samodzielnie przygotować pastę fasolową. Ja korzystam z „gotowców” z dwóch powodów. Po pierwsze jestem leniuchem, a po drugie puszki można kupić na zapas i wyciągnąć z szafki, gdy trzeba szybciutko coś przygotować.

Można użyć dowolnej pasty z fasoli, ale musicie przyznać, że ta wygląda wyjątkowo egzotycznie i wakacyjnie!

Przepis na meksykańskie wrapy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Opakowanie wrapów
  • Puszka krojonych pomidorów (taka ok. 400 g)
  • Puszka pasty ze smażonej fasoli (430 g)
  • 1/2 cebuli
  • Sałata lodowa
  • Pomidor (świeży)
  • Ogórek lub awokado
  • Sól i pieprz
  • Tabasco (opcjonalnie)
  • Łyżeczka oleju lub oliwy
  • Przyprawy do smaku: czosnek, oregano, bazylia, cząber, tymianek

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną (ale bez przesady) kostkę. Zeszklić na oleju.
  2. Do cebuli dodać puszkę pomidorów (wlewamy wszystko: i pomidory, i zalewę).
  3. Dodać puszkę fasoli.
  4. Całość wymieszać starannie, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Dodać sól, pieprz i przyprawy, ewentualnie kilka kropli tabasco jeśli ktoś lubi ostre dania. Uwaga: przyprawy (poza solą i pieprzem) dodajemy wedle gustu. Jeśli którejś z nich nie lubisz, albo po prostu nie masz w danej chwili pod ręką, możesz z niej zrezygnować. Wrapy i tak będą smaczne.
  6. Sałatę, pomidora i ogórek lub awokado pokroić w grubą (a nawet bardzo grubą) kostkę.
  7. (Opcjonalnie) W wersji na ciepło należy rozgrzać wrapa na patelni. Uwaga: wrapa grzejemy na suchej (!) patelni, bez tłuszczu.
  8. Wrapa posmarować pastą pomidorowo-fasolową (pasta może być ciepła lub zimna – jak kto woli), na wierzch położyć sałatę, świeży pomidor, ogórek lub awokado. Zawinąć.

Smacznego!

 

 


KOMUNIKAT

Ze wzgledu na brak jednoznacznych wytycznych dotyczacych stosowania RODO na blogach, chwilowo zawieszam mozliwosc komentowania postow. Komantarze zostana wlaczone, gdy tylko sytuacja sie wyjasni. Jednoczenie informuje, ze wszystkie dotychczasowe komentarze zostaly zanonimizowne. Dziekuje za wyrozumialosc!