Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, czy ktokolwiek w Meksyku tak przyrządza wrapy, ale co tam! Ważne, że danie wygląda egzotycznie, jest smaczne i szybko się je robi. Można podawać zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło.
Nadzienie można przygotować wcześniej. Nic mu się nie stanie, jeśli trochę postoi. Wręcz przeciwnie, składniki „przegryzą” się i danie tylko zyska.
Danie jest bezmięsne, ale bardzo sycące – w sam raz na upały, kiedy nawet najwięksi mięsożercy skłonni są przejść na wegeraianizm.
Jak zwykle, w przepisie sporo jest półproduktów. Osoby ambitne mogą, oczywiście, zrezygnować z pomidorów w puszce, a także samodzielnie przygotować pastę fasolową. Ja korzystam z „gotowców” z dwóch powodów. Po pierwsze jestem leniuchem, a po drugie puszki można kupić na zapas i wyciągnąć z szafki, gdy trzeba szybciutko coś przygotować.
Przepis na meksykańskie wrapy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Opakowanie wrapów
- Puszka krojonych pomidorów (taka ok. 400 g)
- Puszka pasty ze smażonej fasoli (430 g)
- 1/2 cebuli
- Sałata lodowa
- Pomidor (świeży)
- Ogórek lub awokado
- Sól i pieprz
- Tabasco (opcjonalnie)
- Łyżeczka oleju lub oliwy
- Przyprawy do smaku: czosnek, oregano, bazylia, cząber, tymianek
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w drobną (ale bez przesady) kostkę. Zeszklić na oleju.
- Do cebuli dodać puszkę pomidorów (wlewamy wszystko: i pomidory, i zalewę).
- Dodać puszkę fasoli.
- Całość wymieszać starannie, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Dodać sól, pieprz i przyprawy, ewentualnie kilka kropli tabasco jeśli ktoś lubi ostre dania. Uwaga: przyprawy (poza solą i pieprzem) dodajemy wedle gustu. Jeśli którejś z nich nie lubisz, albo po prostu nie masz w danej chwili pod ręką, możesz z niej zrezygnować. Wrapy i tak będą smaczne.
- Sałatę, pomidora i ogórek lub awokado pokroić w grubą (a nawet bardzo grubą) kostkę.
- (Opcjonalnie) W wersji na ciepło należy rozgrzać wrapa na patelni. Uwaga: wrapa grzejemy na suchej (!) patelni, bez tłuszczu.
- Wrapa posmarować pastą pomidorowo-fasolową (pasta może być ciepła lub zimna – jak kto woli), na wierzch położyć sałatę, świeży pomidor, ogórek lub awokado. Zawinąć.
Smacznego!