Meksykańskie wrapy

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, czy ktokolwiek w Meksyku tak przyrządza wrapy, ale co tam! Ważne, że danie wygląda egzotycznie, jest smaczne i szybko się je robi. Można podawać zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło.

Nadzienie można przygotować wcześniej. Nic mu się nie stanie, jeśli trochę postoi. Wręcz przeciwnie, składniki „przegryzą” się i danie tylko zyska.

Danie jest bezmięsne, ale bardzo sycące – w sam raz na upały, kiedy nawet najwięksi mięsożercy skłonni są przejść na wegeraianizm.

Jak zwykle, w przepisie sporo jest półproduktów.  Osoby ambitne mogą, oczywiście, zrezygnować z pomidorów w puszce, a także samodzielnie przygotować pastę fasolową. Ja korzystam z „gotowców” z dwóch powodów. Po pierwsze jestem leniuchem, a po drugie puszki można kupić na zapas i wyciągnąć z szafki, gdy trzeba szybciutko coś przygotować.

Można użyć dowolnej pasty z fasoli, ale musicie przyznać, że ta wygląda wyjątkowo egzotycznie i wakacyjnie!

Przepis na meksykańskie wrapy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Opakowanie wrapów
  • Puszka krojonych pomidorów (taka ok. 400 g)
  • Puszka pasty ze smażonej fasoli (430 g)
  • 1/2 cebuli
  • Sałata lodowa
  • Pomidor (świeży)
  • Ogórek lub awokado
  • Sól i pieprz
  • Tabasco (opcjonalnie)
  • Łyżeczka oleju lub oliwy
  • Przyprawy do smaku: czosnek, oregano, bazylia, cząber, tymianek

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną (ale bez przesady) kostkę. Zeszklić na oleju.
  2. Do cebuli dodać puszkę pomidorów (wlewamy wszystko: i pomidory, i zalewę).
  3. Dodać puszkę fasoli.
  4. Całość wymieszać starannie, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Dodać sól, pieprz i przyprawy, ewentualnie kilka kropli tabasco jeśli ktoś lubi ostre dania. Uwaga: przyprawy (poza solą i pieprzem) dodajemy wedle gustu. Jeśli którejś z nich nie lubisz, albo po prostu nie masz w danej chwili pod ręką, możesz z niej zrezygnować. Wrapy i tak będą smaczne.
  6. Sałatę, pomidora i ogórek lub awokado pokroić w grubą (a nawet bardzo grubą) kostkę.
  7. (Opcjonalnie) W wersji na ciepło należy rozgrzać wrapa na patelni. Uwaga: wrapa grzejemy na suchej (!) patelni, bez tłuszczu.
  8. Wrapa posmarować pastą pomidorowo-fasolową (pasta może być ciepła lub zimna – jak kto woli), na wierzch położyć sałatę, świeży pomidor, ogórek lub awokado. Zawinąć.

Smacznego!