Tymbaliki, czyli leniuch przyjmuje gości

Tymbaliki
Tymbaliki – przystawka smaczna, atrakcyjna i łatwa do przygotowania.

Zaczęło się zabawnie. Podczas deszczowego dnia na morzem weszłam do namiotu z różnościami. Za jedyne 3 zł kupiłam foremki do muffinków w kształcie serduszek. Mąż próbował mnie zmitygować tłumacząc, że w życiu muffinków nie upiekę, ale pokonałem go argumentem „ale są takie słodkie i tanie”.

Mąż miał rację – muffinków nie upiekłam, ale foremki świetnie nadają się na foremki do tymbalików, czyli galaretek z kurczaka. Nietypowy kształt potrawy przyciąga oko. Tymbaliki to idealna przystawka: smaczna, atrakcyjna wizualnie i bardzo prosta w przygotowaniu. Do tego można ją przygotować dzień, a nawet dwa wcześniej i przechować w lodówce.

Przepis na tymbaliki

Czas przygotowania: 10 minut (plus 25-30 minut gotowania bulionu)

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 korpus z kurczaka (albo skrzydełka – ważne żeby były kości)
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy (lub inne przyprawy do rosołu wedle gustu)
  • żelatyna spożywcza

Opcjonalnie do dekoracji

  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • jajko na twardo

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka, korpus, obraną marchewkę i korzeń pietruszki zalać wodą.
  2. Dodać przyprawy
  3. Gotować na wolny ogniu (nie powinno silnie wrzeć) przez 20-25 minut (aż marchewka zmięknie)
  4. Wyjąć mięso i warzywa, a bulion przecedzić (na sitku rozłóż kilka warstw gazy)
  5. W przecedzonym gorącym (ale nie wrzącym!) bulionie rozpuść żelatynę ok. 3 łyżeczek na pół litra płynu
  6. Na dnie foremki ułóż plasterek marchewki, kilka ziarenek groszku, kilka ziarenek kukurydzy albo pół plasterka jajka na twardo (nie przejmuj się – daj to co akurat masz pod ręką, to element dekoracyjny)
  7. Pierś kurczaka pokrój (albo poszarp palcami) na drobne kawałki
  8. Mięso włóż do foremek (na warzywne ozdoby)
  9. Zalej bulionem z żelatyną (patrz pkt. 5)
  10. Wstaw do lodówki

Tymbaliki przed podaniem wyjmij z foremek i ułóż na półmisku albo ozdobnym talerzu.

Foremki
Urocze foremki, które mnie zainspirowały.

Uwagi

  • Wzorowe gospodynie przed odcedzeniem bulionu wlewają do niego surowe białko. Dzięki temu bulion jest bardziej klarowny. Powiem szczerze – nie chce mi się i szkoda mi marnować jajko. A tymbaliki i bez tego są bardzo dekoracyjną potrawą.

Ze wzgledu na zalew spamu komentarze beda pojawialy sie dopiero po zaakceptowaniu przez Admina. Dziekuje za wyrozumialosc!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.




Uzupełnij brakującą liczbę! Używaj wyłącznie cyfr. *