Y Viva España, czyli szybkie szparagi

SzpPodczas wizyty w Hiszpanii oprócz cudów  architektury, arcydzieł sztuki i innych atrakcji turystycznych, miałam też przyjemność poznać lokalną kuchnię. Główną zasadę, leżącą u podstaw kuchni hiszpańskiej można bardzo zgrabnie ujęła jednym zdaniem moja przyjaciółka Małgosia, znawczyni i miłośniczka wszystkiego co hiszpańskie: „im mniej robisz z jedzeniem, tym mniejsze niebezpieczeństwo, że je zepsujesz„. Szparagi nie są tu wyjątkiem.

Szparagi z patelni – przepis

Czas przygotowania: 7 – 10 minut

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Szparagi dokładnie umyć. Odłamać grube końce
  2. Patelnię z grubym dnem porządnie rozgrzać i posmarować oliwą
  3. Szparagi rzucić na patelnię i smażyć około 5 minut, obrócić i smażyć kolejne 5 minut
  4. Przed podanie można delikatnie posolić (nie jest to konieczne)

Podawać na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni.

Uwagi

  • Białych końców nie obcinamy nożem, ale odłamujemy. Łapiemy szparaga mniej więcej w 1/3 od podstawy i zginamy. Szparag „wie” gdzie się złamać. W ręku zostanie nam tylko zielny, miękki, smakowity koniec.