Podczas wizyty w Hiszpanii oprócz cudów architektury, arcydzieł sztuki i innych atrakcji turystycznych, miałam też przyjemność poznać lokalną kuchnię. Główną zasadę, leżącą u podstaw kuchni hiszpańskiej można bardzo zgrabnie ujęła jednym zdaniem moja przyjaciółka Małgosia, znawczyni i miłośniczka wszystkiego co hiszpańskie: „im mniej robisz z jedzeniem, tym mniejsze niebezpieczeństwo, że je zepsujesz„. Szparagi nie są tu wyjątkiem.
Szparagi z patelni – przepis
Czas przygotowania: 7 – 10 minut
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przygotowanie
- Szparagi dokładnie umyć. Odłamać grube końce
- Patelnię z grubym dnem porządnie rozgrzać i posmarować oliwą
- Szparagi rzucić na patelnię i smażyć około 5 minut, obrócić i smażyć kolejne 5 minut
- Przed podanie można delikatnie posolić (nie jest to konieczne)
Podawać na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni.
Uwagi
- Białych końców nie obcinamy nożem, ale odłamujemy. Łapiemy szparaga mniej więcej w 1/3 od podstawy i zginamy. Szparag „wie” gdzie się złamać. W ręku zostanie nam tylko zielny, miękki, smakowity koniec.