Y Viva España, czyli szybkie szparagi

SzpPodczas wizyty w Hiszpanii oprócz cudów  architektury, arcydzieł sztuki i innych atrakcji turystycznych, miałam też przyjemność poznać lokalną kuchnię. Główną zasadę, leżącą u podstaw kuchni hiszpańskiej można bardzo zgrabnie ujęła jednym zdaniem moja przyjaciółka Małgosia, znawczyni i miłośniczka wszystkiego co hiszpańskie: „im mniej robisz z jedzeniem, tym mniejsze niebezpieczeństwo, że je zepsujesz„. Szparagi nie są tu wyjątkiem.

Szparagi z patelni – przepis

Czas przygotowania: 7 – 10 minut

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Szparagi dokładnie umyć. Odłamać grube końce
  2. Patelnię z grubym dnem porządnie rozgrzać i posmarować oliwą
  3. Szparagi rzucić na patelnię i smażyć około 5 minut, obrócić i smażyć kolejne 5 minut
  4. Przed podanie można delikatnie posolić (nie jest to konieczne)

Podawać na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni.

Uwagi

  • Białych końców nie obcinamy nożem, ale odłamujemy. Łapiemy szparaga mniej więcej w 1/3 od podstawy i zginamy. Szparag „wie” gdzie się złamać. W ręku zostanie nam tylko zielny, miękki, smakowity koniec.

KOMUNIKAT

Ze wzgledu na brak jednoznacznych wytycznych dotyczacych stosowania RODO na blogach, chwilowo zawieszam mozliwosc komentowania postow. Komantarze zostana wlaczone, gdy tylko sytuacja sie wyjasni. Jednoczenie informuje, ze wszystkie dotychczasowe komentarze zostaly zanonimizowne. Dziekuje za wyrozumialosc!