Makaron z sosem z tuńczyka

Kuchnia leniucha” to mój pomysł na jedzenie wtedy, gdy nie ma czasu na gotowanie. Zamiast wrzucać w siebie na szybko kolejną kanapkę, albo zamawiać kolejną pizzę, wymyślam dania, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10-15 minut. Nawet najbardziej zabiegana osoba może spędzić kwadrans w kuchni. Bardziej wyrafinowane przepisy zostawmy sobie na weekendową zabawę kulinarną. Zapraszam!

Przepis na dziś – makaron z sosem z tuńczyka

Makaron z sosem z tuńczyka
Danie smakuje znacznie lepiej niż wygląda, dlatego przepis ilustruję zdjęciem półfabrykatu.

Czas przygotowania: od 8 do 15 minut (zależy, jak długo gotuje się makaron)

Składniki

  • dowolny makaron (dwie garści na osobę). Mi najbardziej odpowiadają „świderki”, ale co kto lubi
  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie (ważne, żeby nie był to tuńczyk w oleju)
  • duży „kubełek” śmietany
  • dowolna przyprawa do ryb

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie przygotować sos: śmietanę rozgrzać w rondelku, gdy będzie gorąca dodać zawartość puszki (wraz z płynem), wymieszać, dodać przyprawę do ryb.
  3. Makaron odcedzić, nałożyć na talerz i polać sosem sosem. Gotowe!

Uwagi

  • Nie próbuj zastępować śmietany jogurtem (rozwarstwi się). Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej dietetyczne użyj śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
  • Gotowe przyprawy do ryb zazwyczaj zawierają sól. Dodawaj przyprawę z rozwaga, bo łatwo jest danie przesolić.
  • Jeśli często jadasz dania z ryb, warto jest przygotować własną przyprawę , zawierająca ulubione składniki, ale bez soli.

Bonus – własna przyprawa do ryb

Własna przyprawa nada potrawom z ryb niepowtarzalny smak.  Na dobry początek podaję mój przepis. Nie trzeba się go kurczowo trzymać.  Wręcz przeciwnie – warto poeksperymentować by znaleźć swój unikalny skład. W mojej przyprawie nie ma soli, gdyż dodaję ją bezpośrednio do dania.

Składniki

  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • kolendra mielona – 1/2 łyżeczki
  • bazylia – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
  • kozieradka mielona – 1/2 łyżeczki
  • estragon rozdrobniony – 1 łyżeczka
  • suszony koperek – 2 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Wszystkie składniki starannie wymieszać.

 

SMACZNEGO!

2 Comments

Komentowanie jest wyłączone.