Makaron z sosem z tuńczyka

Kuchnia leniucha” to mój pomysł na jedzenie wtedy, gdy nie ma czasu na gotowanie. Zamiast wrzucać w siebie na szybko kolejną kanapkę, albo zamawiać kolejną pizzę, wymyślam dania, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10-15 minut. Nawet najbardziej zabiegana osoba może spędzić kwadrans w kuchni. Bardziej wyrafinowane przepisy zostawmy sobie na weekendową zabawę kulinarną. Zapraszam!

Przepis na dziś – makaron z sosem z tuńczyka

Makaron z sosem z tuńczyka
Danie smakuje znacznie lepiej niż wygląda, dlatego przepis ilustruję zdjęciem półfabrykatu.

Czas przygotowania: od 8 do 15 minut (zależy, jak długo gotuje się makaron)

Składniki

  • dowolny makaron (dwie garści na osobę). Mi najbardziej odpowiadają „świderki”, ale co kto lubi
  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie (ważne, żeby nie był to tuńczyk w oleju)
  • duży „kubełek” śmietany
  • dowolna przyprawa do ryb

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie przygotować sos: śmietanę rozgrzać w rondelku, gdy będzie gorąca dodać zawartość puszki (wraz z płynem), wymieszać, dodać przyprawę do ryb.
  3. Makaron odcedzić, nałożyć na talerz i polać sosem sosem. Gotowe!

Uwagi

  • Nie próbuj zastępować śmietany jogurtem (rozwarstwi się). Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej dietetyczne użyj śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
  • Gotowe przyprawy do ryb zazwyczaj zawierają sól. Dodawaj przyprawę z rozwaga, bo łatwo jest danie przesolić.
  • Jeśli często jadasz dania z ryb, warto jest przygotować własną przyprawę , zawierająca ulubione składniki, ale bez soli.

Bonus – własna przyprawa do ryb

Własna przyprawa nada potrawom z ryb niepowtarzalny smak.  Na dobry początek podaję mój przepis. Nie trzeba się go kurczowo trzymać.  Wręcz przeciwnie – warto poeksperymentować by znaleźć swój unikalny skład. W mojej przyprawie nie ma soli, gdyż dodaję ją bezpośrednio do dania.

Składniki

  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • kolendra mielona – 1/2 łyżeczki
  • bazylia – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
  • kozieradka mielona – 1/2 łyżeczki
  • estragon rozdrobniony – 1 łyżeczka
  • suszony koperek – 2 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Wszystkie składniki starannie wymieszać.

 

SMACZNEGO!


KOMUNIKAT

Ze wzgledu na brak jednoznacznych wytycznych dotyczacych stosowania RODO na blogach, chwilowo zawieszam mozliwosc komentowania postow. Komantarze zostana wlaczone, gdy tylko sytuacja sie wyjasni. Jednoczenie informuje, ze wszystkie dotychczasowe komentarze zostaly zanonimizowne. Dziekuje za wyrozumialosc!

2 Comments

Komentowanie jest wyłączone.